Op naar de volgende editie!

ZWOLLE – Vorige week was de eerste editie van de International Day of Sport for Peace and Development, waarbij platform SCHIB samen heeft gewerkt met Respo International om er een sportieve dag van te maken. Met behulp van verschillende paralympische spelers, werd dit succes benoemd tot een nieuw terugkerend evenement.

Op donderdag 6 april was het zover. De ‘pilot’ van de International Day of Sport for Peace and Development op Hogeschool Windesheim. Het begon om 11:00 met een rolstoelrace tussen SCHIB voorzitter Rafaëllo Beentjes en Respo Internationaal directeur Guy Steenweg. Samen rolden zij door het X-gebouw. Het doel was om naar de tweede verdieping te gaan, om een tekst te lezen (met door elkaar gehusselde letters, om te ervaren hoe het is om dyslexie te hebben) en daarna naar de vierde verdieping te gaan, waar je blind een beschuitje moest smeren. Dit klinkt misschien nog niet zo lastig, maar het X-gebouw is niet zo rolstoel vriendelijk. Er zitten aan twee kanten een lift. De ene gaat alleen naar de even nummers en de andere alleen naar de oneven nummers. Probeer maar eens snel met een rolstoel van verdieping drie naar verdieping vier te komen. Dat lukt je niet.

Paralympische activiteiten
Respo International had een vijftal paralympische spelers uitgenodigd. Jitske Visser verzorgde het rolstoelbasketbal in de C-kantine, Kelly van Zon het tafeltennissen in het sportcafé (gebouw S) en Cor van Leeuwen, Tommy van den Eijnde en Rinne Oost het tandemwielrennen voor het sportcafé. Ook kon er blind hard worden gelopen. Allemaal om je te laten ervaren hoe het is om te sporten met een beperking. Voor deze ervaring kwam er zelfs een groep Sport & Beweging studenten vanuit Apeldoorn (Hogeschool Aventus) naar Zwolle. De meeste vonden het wel spannend om mee te doen met de activiteiten, maar zodra ze eenmaal bezig waren, werden ze erg fanatiek.

De dag werd afgesloten met een broodje en een soepje voor de leden van SCHIB, de paralympische spelers en directeur Guy Steenweg en fotografe Elisha Ostet. “Voor een eerste editie met het SCHIB mogen we zeer tevreden zijn,” vertelt Guy blij. “Het smaakt naar meer vanuit verschillende perspectieven en vanuit Respo zeker. Het is leren van vandaag en op naar volgend jaar.” We hopen jullie er ook bij te zien!